Ystad väntas förlora hamnkampen

Ystads hamn kommer inte att bli en av regeringens prioriterade hamnar i framtiden.  Malmö, Trelleborg och Helsingborg hör till de tio hamnar som regeringen räknar som prioriterade. Det framgår av den hamnstrategiutredning som regeringens utredare väntas presentera på onsdagen.

Tio hamnar från Luleå i norr till Trelleborg i söder att i framtiden vara prioriterade av staten när det gäller satsningar på vägar, järnvägar, kombiterminaler och annan infrastruktur.

Det här förväntas regeringens utredare Bengt Owe Birgersson avslöja på onsdagen.

De tio prioriterade hamnarna är enligt vad SR erfar: Luleå, Sundsvall, Gävle, Kapellskär, Norrköping, Göteborg, Karlshamn, Helsingborg, Malmö och Trelleborg. Förutom de tio prioriterade så kommer ytterligare tre hamnar, Karlskrona, Varberg och Uddevalla även i framtiden få någon form av statligt stöd.

Flera av de större hamnarna, både om man räknar antalet passagerare och om man räknar godsmängd, saknas på utredarnas prioriteringslista. Bland de större hamnar som inte kvalificerar sig finns bland annat Stenungsund, Oxelösund, och Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista