Företaget bakom Rhoca-gil vann mot staten

Det franska företaget Rhodia som tillverkar tätningsmedlet Rhoca-Gil behöver inte betala något skadestånd till Svenska staten för skadorna som uppstod efter miljöskandalen på Hallandsåsen för tio år sedan. Det beslutade Helsingborgs tingsrätt på tisdagen.

– Det här var vad vi hoppats på. Vi vet ju inte om staten kommer att överklaga, men det franska bolaget har nu fått upprättelse, säger Rhodias advokat Claes Broman.

Kammarkollegiet, som för statens talan, har ännu inte beslutat om man kommer att överklaga domen. För tio år sedan, 1997, så läckte åsen som ett såll. Räddningen för tunnelbygget trodde man skulle vara tätningsmedlet Rhoca-Gil, ett namn som snart blev ökänt.

Rhoca-Gil läckte ut i grundvattnet och dödade fisk, förlamade kor och flera av arbetarna vid tunnelbygget förgiftades.

Tillverkaren, franska Rhodia, har hela tiden hävdat att både Skanska och Banverket visste om att Rhoca-Gil var farligt, men att de hanterade tätningsmedlet slarvigt när åsen läckte.

Staten å sin sida menade att Rhodia inte gett dem all information om medlet, utan fört dem bakom ljuset och ville därför att Rhodia skulle betala de 46 miljoner kronor i miljöskadestånd som Banverket redan betalat ut till de drabbade.

Men idag tio år efter giftskandalen så får alltså Rhodia rätt. Statens bevis räcker inte till.

– Tingsrätten har inte ansett att det presenterats bevis som visar att Rhodia har vilselett staten, säger Hugo Melander är rådman vid Helsingborgs tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista