Ovanligt många självmord framför tåg

Till och med augusti i år hade det i Banverkets södra region skett 16 klarlagda självmord och det är redan nästan en fördubbling jämfört med 2006, då det skedde nio självmord under hela året.

Antalet självmord ökar trots att banverket på olika sätt jobbar för att hitta en lösning. Informationskampanjer, röjning längs med banvallen för att öka sikten och kameror på vissa utsatta ställen är några åtgärder för att försöka minska antalet självmord.

Nu har Banverket också tagit hjälp av en forskare för att kartlägga och se vad man skulle kunna göra ytterligare.

Helena Rådbo, forskare i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet har hittills kunnat konstatera att den här kraftiga ökningen bara är en tillfällighet och att just kampanjer för att få bort allmänheten från spårområdet är ett av de mest effektiva sätten att gå till väga.

– Problemet i Sverige är att vi har en märklig attityd till järnvägen, vi tror att man får korsa den hur som helst. Om vi inte hade det så skulle omgivningen reagera om det stod en person lite märkligt nära spåret och kunna larma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista