Dyrt renovera landets skolor

Renoveringen av svenska skolor kan komma att kosta miljardbelopp. På Malmö Latinskola i är ventilationen så dålig att skolan fått ett föreläggande av Arbetsmiljöverket.

– En renovering av skolan är beslutad och har redan påbörjats säger rektor Kurt Westlund. Malmö Latinskola är långt ifrån ensamma med att ha problem.

Många skolor har problem med fuktskador, slitna tak och dålig ventilation som behöver åtgärdas. Det här visar en undersökning som Boverket gjort.

Boverket har inventerat cirka 130 skolor runt om i landet, och utifrån de skador man hittat på de här skolorna så har man beräknat att de renoveringar som krävs de närmaste fem åren för alla svenska skolor kommer att kosta ungefär fyra och en halv miljard kronor.

De största problemen, rent ekonomiskt, är skadade tak och husgrunder som står för ungefär hälften av kostnaderna.

Fyra och en halv miljard kronor är respektingivande, men summan är troligtvis betydligt högre än så. I sin inventering har Boverket nämligen bara räknat med åtgärder som kommer att kosta mer än 50 000 kronor. Enskilda trasiga fönster, slitna toaletter och så vidare finns inte med i kalkylen.

– Om man inte börjar göra något åt problemen snart så kommer det bli ännu dyrare, säger Boverkets utredare Magnus Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista