Bostadsrättsförening tvingas höja avgifter

Nästa år kan många bostadsrättsföreningar få betala mer än dubbelt så mycket skatt som de gjort i år. Skattehöjningarna som kommer att tas ut i höjda hyror, säger David Homayoun Latifpour, ordförande i bostadsrättsföreningen Djingis Kahn i Lund.

– Det innebär för oss att vi måste ta in pengar någonstans ifrån så det blir en ganska kraftig avgiftshöjning, säger David Homayoun Latifpour.

I princip alla får lägre kostnader när regeringen ändrar reglerna för hur fastigheter ska beskattas. Men de som kommer i kläm är de som äger bostadsrätter i småhusföreningar, som exempelvis på Östra torn i Lund.

Problemet ligger i att deras bostäder taxeras som villor och inte bostadsrättslägenheter. Det innebär att föreningarna inte heller får lov att göra avdrag för sina räntor.

De extra utgifterna för bostadsrättsföreningen Djingis Kahn beror också på att de frysta taxeringsvärdena släpps den 1 januari, liksom den begränsade markskatten. Totalt kan deras tidigare avgift på 800 000 nu bli 1,5 miljon om året och David Homayoun Latifpour tycker det här känns orättvist.

– Den här regeringen har lovat att vi ska slippa fastighetsskatten men de har lurat oss. Vi får betala dubbel fastighetsskatt.

Och Lena Danelius som bor i Lund håller med.

– För mig som är ensamstående med fyra tonåringar och med en taskig månadslön så går det inte ihop med en höjning av de 7000 kronor som jag redan nu betalar. Så ett konkret förslag från de som bestämmer skulle jag vilja ha – vad gör man?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista