Socialtjänst anklagas för hård attityd

Örkelljunga kommun är anmäld till länsstyrelsen för att ha vägrat en alkoholiserad man socialbidrag. Prästen Timo Lordhem, vars svåger var den som råkat ut för socialtjänstens hårda linje, är den som ligger bakom anmälan.

– Det min svåger sa var att ”de är inte kloka, de behandlar mig som en hund” och den bilden har inte blivit bättre ju mer jag grävt i det utan tvärtom.

I andra sammanhang betraktar man alkoholism som en sjukdom som med rätt behandling kan botas. Men när Timo Lordhems svåger Lars Landin inte klarade att hålla sig nykter var inte socialtjänsten intresserad av att hjälpa honom.

Istället drog man in försörjningsstödet och anklagade Lars för att själv ha valt att vara missbrukare.

– Här saknas en förståelse för missbrukare och behandling som är frapperande, säger Timo Lordhem.

Socialchefen Christer Unosson tycker däremot att kommunen gjorde rätt och att man får ställa krav för att betala ut socialbidrag.

– Det är ett medvetet val att missbruka och om man gör det kan man inte räkna med att få några pengar, säger socialchefen Christer Unosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista