Citytunnelbygge i blötare områden

Citytunnelarbetet i Malmö närmar sig nu områden med betydligt mer vattenfyllt berg än tidigare. På måndagen startar ett arbete med att förstärka och täta berget under Slottsträdgården.

Under Slottsträdgården ska en av de tolv tvärtunnlar byggas som ska löpa på tvärs utmed själva huvudtunneln.

– På den här platsen är det väldigt mycket grundvatten och då kan vi inte ta ut de här tvärtunnlarna på ett säkert sätt så innan vi gör det så injekterar vi, berättar Anders Mellberg, informationschef på Citytunneln.

För att underlätta arbetet med tvärtunneln som ska löpa mellan de båda tunnelrören när de båda tunnelborrmaskinerna passerat Slottsträdgården under nästa år så skapar man nu en vattentät skärm i kalkberget. Tätningen sker genom att man borrar ett hål ner i kalkberget uppifrån o sedan fyller på med cementblandning. En teknik som har använts förr under citytunnelbygget.

– Vi har gjort precis samma sak till exempel vid ett ställe på Pildammsvägen och på UMAS södra område.

Injektering användes även för att täta berget i Möllebackszonen i Hallandåsen och bland annat dödat fiskar i ett vattendrag men enligt Anders Mellberg finns det inga risker med den injektering som nu görs i Citytunneln.

– Nej, det här är kända saker. En cementblandning som härdar i berget och blir det vi kallar cement eller betong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista