Kritik mot nytt boende på Mosippan

Kommunen har länge planerat att avveckla det kritiserade barackområdet Mosippan i Malmö. Men ändå finns planer på att låta minst en fjärdedel av de boende på Mosippan bo där även i fortsättningen.

Marie Köhler, barnhälsovårdsöverläkare i sydvästra Skåne, har tillsammans med flera andra läkare och sköterskor skrivit ett brev till kommunstyrelsen där de beskriver hur boendet på Mosippan äventyrar barns hälsa och enligt Marie Köhler räcker det inte med att bygga nytt i området.

– Jag kan inte se att det är lösningen på det här problemet. Vi har fortfarande utanförskapet, att det ligger långt ifrån där andra människor bor. Sedan är det praktiska problem med att ta sig härifrån. Familjerna har ofta inte bil utan man åker med kollektiv trafik och busshållplatsen är en bra bit bort.

Bakom ett industriområde i Valdermarsro, långt från affärer och annat, ligger Mosippan där drygt 200 personer bor, 130 av dem barn. Här bor nyanlända flyktingar och familjer som av olika anledningar blivit vräkta.

Nästa år ska de 47 barackerna här rivas och planen är att 24 nya hus ska byggas. Då ska bara gruppen nyanlända flyktingar bo i området.

På Mosippan finns Rickard, som inte vill säga sitt efternamn, vars två barn bor på Mosippan med sin mamma, och han hoppas att de kan flytta, även om det blir nya bostäder här.

– Barnen har långt till skolan, busshållsplatsen och allt.

Olle Sund, lokalförsörjningschef på fastighetskontoret tycker inte det är något större fel på platsen. Fast egentligen hade man velat hitta en annan lösning. Bland annat fanns ett förslag på att bygga bostäder i Husie, men det gick inte att få något bygglov.

– Vi har fått ett besked från fastighetskontoret att det inte är rimligt att gå vidare med ärendet.

Därför att man räknade med protester?

– Kan vara så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista