Ungdomar lär sig att våga vittna

Många unga drar sig för att anmäla brott och att ställa upp som vittnen i rättegångar. För att råda bot på detta har Malmö stads brottsofferstöd startat ett projekt som heter Våga vittna.

På måndagen arbetade åttondeklassare på Rörsjöskolan med projektet.

– Vi har fått lära mycket om att våga vittna, medling och vart man kan vända sig om man behöver hjälp, säger Robin Zhang och Leo Mandin.

Malmö stads brottsofferstöd hoppas på att ungdomarnas inställning till att vittna och anmäla brott ska ändras efter projektdagarna. Våga vittnaprojektet inleds med en informationsdag för skolpersonalen. Därefter får eleverna möta poliser, domare och andra representanter från rättssystemet. Sedan får eleverna undervisa sina föräldrar om vad de lärt sig på ett föräldramöte.

– Dels är många rädda att något ska hända och man vet inte vilka hjälpmedel och stöd som finnas för att genomgå en rättsprocess, säger Anna Sondén på Malmö stads brottsofferstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista