Komvuxelever oroade över sin framtid

Oron bland Komvuxelever i Landskrona är stor. Det är nu knappt fem veckor kvar till sista ansökningsdag inför nästa termin, men fortfarande vet eleverna inte vilka kurser som ska genomföras i vår.

– Vi känner oss hopplösa, vi vet inte vad som ska hända från och med årsskiftet, berättar Simona Belsak, elevrådets ordförande som läser sin sista termin på Komvux i vår.

Minskade statsanslag
Regeringen har minskat statsbidragen till kommunernas vuxenutbildning och för Landskronas del handlar det om ungefär 4,5 miljoner kronor.

Kraftiga nedskärningar
Inför nästa termin har 17 personer sagts upp. På gymnasienivå blir det bara fem lärare kvar av tidigare 19 stycken. Kurser försvinner och eleverna är rädda för att det inte ska finnas nog med kurser för att kunna läsa på heltid.

– För att räknas som heltidsstuderande måste man ha en viss poäng och det är inte säkert att de ämnen som finns kvar räcker för att få ihop så många poäng som behövs, säger Simona Belsak

Upphandling pågår
Eleverna har fått löfte om att kurser som försvinner ska ersättas med nya som köps in av externa utbildningsföretag. Verksamhetschef Annette Lindberg-Mohlin säger att man just nu tar in anbud och upphandlingen kommer pågå i oktober. Fast löftet stillar inte elevernas oro.

– Ska man läsa matte och svenska här på Komvux och sedan samhälle eller något annat ämne någon annanstans där man har kanske en kvart på sig att förflytta sig

Får konsekvenser
Eleverna Louis Ogbe och Szilard Gango tror att det får konsekvenser.

– Det är klart att man vill läsa på samma plats, man känner trygghet i att ha samma lärare. Det blir säkert svårare för oss elever att läsa vidare, säger Louis Ogbe.

– Det är klart att man tappar lusten och det är därför folk som studerar kommer att flytta från Landskrona, säger Szilard Gango.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista