GPS för synskadade testas i Malmö

GPS-navigering ska nu göra det lättare för synskadade och blinda att röra sig i städer. Med en vanlig mobiltelefon och en GPS-sändare så ska synskadade med hjälp av en röst kunna lotsas fram genom gator och torg. Systemet som kallas e-Adept testas nu i Malmö.

Man programmerar in en adress, sen räknar systemet ut den bästa vägen, och en röst berättar hur man ska gå för att ta sig dit. Men rösten berättar inte bara när man ska svänga höger eller vänster utan också var det finns parkbänkar att sätta sig på, soptunnor eller fasta hinder på vägen som till exempel stolpar.

Joakim Nordell som är blind har testat systemet.

– Det är när man kommer till nya okända miljöer som jag tror att det kommer att vara till stor hjälp, säger Joakim Nordell.

GPS navigering för bilar har funnits i flera år, men i e-Adept har man lagt in även gång och cykelvägar vilket ger en betydligt tillförlitligare positionering än när bara bilvägnätet används.

Systemet testas i Malmö, Göteborg och Stockholm. I Malmö har och än så länge har man bara lagt in kartor över Kungsparken och stadsdelen Gamla Väster där testerna utförs, men Matilda Brogård från gatukontoret i Malmö hoppas att det området snart ska bli större.

– Vi har en målsättning att det ska fungera i hela Malmö, säger Matilda Brogård.

e-Adept systemet kan inte bara fungera som ett  hjälpmedel för blinda och synskadade , tankar finns också på att utveckla liknande system för äldre och för turister.

Systemet kan vara en effektiv hjälp, men är lång ifrån perfekt, GPS-systemet kan ibland slå fel med några meter och mellan höga byggnader så förlora man ibland täckningen. Så någon ersättning för den vita käppen blir det inte tror blinde Joakim Nordell.

– Systemet kan inte ge information om tillfälliga saker eller om markens egenskaper, säger Joakim Nordell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".