Lägenhetsbrist även i småkommuner

Det så ont om lägenheter i Helsingborg att flyktingar som söker sig dit måste bo i baracker och sovsalar, har P4 Radio Malmöhus rapporterat om. Nu visar det sig att även flera av Helsingborgs grannkommuner har svårt att ta emot fler flyktingar, så det kan bli problem att få hjälp ifrån dem.

– Problemet för Örkelljunga är att vi inte har några lediga bostäder, säger Carina Zachau (m), kommunalråd i Örkelljunga.

De bostäder som är på väg att byggas i Örkelljunga har redan 100 personer i kö och det verkar vara just bostadsbristen som ställer till det för Helsingborgs grannkommuner. Inte heller i Båstad finns det några lediga lägenheter. I Östra Göinges kommun kan man ta emot en del flyktingar, men även där ställer lägenhetsbristen till det.

– Tyvärr är det så att de som står tomma är väldigt små och ganska slitna. Men vi skulle kunna ta emot 30 personer och ta hand om dem på ett bra sätt, säger Tommy Johansson (s), kommunalråd i Östra Göinge.

Hos de flesta kommuner finns det trots allt en vilja att ta emot flyktingarna, många av dem söker arbetskraft. Men sen är det också få flyktingar som vill bo i småkommunerna.

– De är lite som svenskarna. De söker sig gärna till vissa tillväxtområden, som Malmö, Helsingborg och Landskrona, säger Tommy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".