Godisblockad kan trappas upp

Natten till onsdagen stoppade fackförbundet Handels alla leveranser av lösgodis och snacks från Axfood närlivs AB till Videomix syds butiker i södra Sverige. Därmed trappas den tre veckor gamla konflikten upp som beror på att Videomix syd AB inte vill teckna kollektivavtal med Handels.

– Arbetsgivaren säger att stoppet av godisleveranserna inte kommer att påverka honom. Därför har vi ytterligare en upptrappning på gång då vi stoppar leveranserna från deras eget lager, säger Gunnar Lydin, förste ombudsman på Handels i Kristianstad.

Om några veckor kan det bli slut på att köpa lösgodis i Videomix syds butiker om Handels får som de vill. Fackförbundet Transport har gått in med sympatiåtgärder och stoppar leveranser från Videomix lager i Landskrona till butikerna.

Sedan tidigare är butikerna i Kristianstad, Landskrona och Falkenberg försatta i blockad och handelsmedlemmarna på de butikerna är uttagna i strejk eftersom företaget inte vill teckna kollektivavtal. 

Anledningen till att det blev just dessa tre butiker är att där har Handels medlemmar. Men Gunnar Lydin ser inget problem i att man stoppar godisleveranser till butiker där Handels inte har medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".