SAS kräver halv miljard efter flygplansfel

Flygbolaget SAS kommer att kräva en halv miljard kronor i ersättning från tillverkaren Bombardier för att flygplansmodellen Dash 8-Q400 haft flygförbud i tre veckor på grund av ett fel på landningsställen.

– Totalt sett så har vi förtroende för Bombardier. Men de har brustit i kontrollen av det här. Därför kommer vi att kräva en kompensation på minst en halv miljard kronor, säger Mats Jansson, vd SAS.

Efter mer än tre veckor efter incidenterna med SAS Dash8/Q400 i Ålborg och Vilnius så ska vissa av planen upp i luften igen.

Den felaktiga komponenten i landningsstället, som gjorde att hjulen inte kunde låsas på plats har bytts ut och flera andra undersökningar av planen har också gjorts. Fem plan i Danmark och tre i Sverige sätts i trafik igen imorgon men först den 15 oktober räknar SAS med att ha alla sin 27 dashplan i trafik igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".