Sturup kan komma att säljas ut

Malmös flygplats Sturup kan komma att säljas ut. Enligt den statliga flygplatsutredning får Luftfartsverket klartecken att börja utreda en försäljning av en rad flygplatser, däribland Malmö.

Flygplatschefen Lennart Björk tror att en försäljning skulle innebära både för- och nackdelar för Sturups del.

– Det kan vara olyckligt att skilja Malmö från andra statliga stora flygplatser. Det finns stordriftsfördelar. Men fördelen kan vara att det blir enklare att hantera miljön och infrastrukturen, säger Lennart Björk.

Malmö pekas också ut som en av de tio nationellt strategiska flygplatserna i landet, där staten går in med garantier för att täcka kostnaderna om flygplatserna skulle gå med förlust.

Enligt flygplatsutredningen ska man inte bara titta på möjligheten att sälja till regionen utan också titta på om det finns privata aktörer som är intresserade. 

Ordföranden i regionala tillväxtnämnden, moderaten Pia Kinhult, är tveksam till förslaget att regionen skulle ta över driften av Malmös flygplats och hon ser hellre en privat aktör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".