Minskad trafik ska rädda Malmös luft

Luften i Malmö är fortsatt dålig. Redan förra året kunde man konstatera värden en bra bit över det tillåtna på flera håll och det är en trend som hållit i sig.

– Rent allmänt har det i princip inte hänt någonting de senaste fem åren men när man försöker sammanfatta det så kanske trenden är något antydan till sämre luftkvalitet, säger Susanna Gustafsson, miljöingenjör på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Trafiken måste minska
Sedan ett år tillbaka ligger kvävedioxidnivån på flera håll i Malmö hela 10 procent över den tillåtna nivån. Enda lösningen är att minska trafiken.

Sämst är luften längs Amiralsgatan, Djäknegatan och Södra Förstadsgatan.

Djäknegatan först ut
För att minska problemen med den dåliga luften i Malmös innerstad har miljöförvaltningen tillsammans med länsstyrelsen jobbat för att få fram ett åtgärdsprogram som nu står klart att börja arbeta efter.

– Vi ska minska trafiken i de värst drabbade platserna. Det första som kommer att ske är på Djäknegatan där man kommer att försöka reducera genomfartstrafiken, en stor del av de förändringar som kommer att ske kommer att inhämtas när Citytunneln väl invigs 2011, säger Susanna Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".