Mentor leder arbetslösa kvinnor ut i jobb

Det mentorsprojekt som internationella kvinnoföreningen startade för ett par år sedan i Malmö har varit så lyckat att det nu sprids vidare i landet.

Inom projektet har 20 kvinnor som bara bott i Sverige ett par år fått hjälp att söka jobb.

– Jag fick veta väldigt mycket om hur man gör, hur man skriver ansökan, fyller i blanketter, hur man träffar folk och vad man frågar, berättar Gabriela Gabrielyan en av de arbetslösa kvinnor som nu deltar i programmet i Malmö.

Måste leda till jobb
Gabrielas mentor, Marie Svanberg, är personalansvarig hos polisen i Skåne. Och det är ett krav för att kunna vara mentor att man är i en position inom en organisation eller ett företag där man kan påverka rekryteringen. Det är alltså tydligt att detta ska leda till jobb och det har det också gjort berättar Yvonne Tolf, som håller i verksamheten.

– Till dags dato har vi gott och väl 70 procent ute i arbete, berättar Yvonne Tolf, projektansvarig på Internationella Kvinnoföreningen.

Bryter ner fördomar
Föreningen vill också att mötena ska bryta ner fördomar som gör att arbetsgivare kanske väljer bort folk på grund av deras nationalitet. Marie Svanberg erkänner att det har fått henne att ändra synsätt.

– Jag, precis som alla andra människor i Sverige och över hela världen har förutfattade meningar. Jag tycker att jag har skaffat mig kunskap om andra kulturer här, säger Marie Svanberg.


Metoden sprider sig
I det pågående projektåret deltar nu för första gången kvinnor från hela Skåne. Men IKF startar också i andra orter, till exempel Karlstad som är färdiga med sitt projekt, Karlskrona är igång och Halmstad ska starta ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".