Kraftig ökning av olyckor på byggen

Antalet olyckor som sker på byggarbetsplatser ökar kraftigt. Senast i torsdags omkom en man när han fick en trappsektion över sig.

– Vi ser både statistiskt och i vardagen att det har ökat, högst väsentligt och de allvarligaste anmälningarna som vi får in här dagligen har ökat med 50 procent jämfört med förra året, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Inte förvånad
Han är inte förvånad över ökningen. Många företag har mycket att göra just nu och att det blir mer och mer outbildad arbetskraft, även arbetsgivare som inte alltid vet vilka risker som finns på arbetsplatserna som de basar över.

Mest fallolyckor
Under de första nio månaderna i år har det inträffat 118 byggarbetsplatsolyckor. Det är 41 fler än förra året. Många av dem är fallolyckor. Men även andra olyckor leder till brutna ben, krossade fötter, spånor i ögat och så vidare. Den enda ljuspunkten i arbetsmiljöverkets statistik är att antalet dödsolyckor åtminstone inte blivit fler.

– Nej, gudskelov är det inte så men en gång är självklart en gång för mycket och de allvarliga olyckorna kan ju göra den olycksdrabbade mer eller mindre invalidiserad på sikt, säger Mats Ryderheim.

Tänka efter före
Han tror att lösningen på det här problemet ligger i att helt enkelt ta sig tid att se över säkerheten. Det kan handla om att inte använda obesiktigade kranar, bygga ställningar istället för att använda stegar och gå skyddsronder.

– Det handlar inte minst om att man har en god kommunikation mellan arbetsledare och skyddsombuden som finns och självklart alla anställda, att man tänker till innan man gör någonting och beaktar de stora riskerna, säger Mats Ryderheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".