Öppet på Kulturen trots sabotage

Trots fredagens vandalisering av fotografen Andres Serranos verk kommer Kulturen i Lund att ha öppet under lördagen. Men den del av utställningen ”A history of sex” som vandaliserats kommer hållas stängd.

Museichefen Anki Dahlin tror inte heller att man kommer att kunna öppna den igen.

– Jag tror inte att just de här konstverken kommer att gå att återställa. Det är orginalfotografier och fotona i sig är skadade. Så vi får ha en diskussion med konstnären om det går att göra nya fotografier, säger Anki Dahlin.

Ingen hotbild
Det var vid halv fyra på fredagseftermiddagen som fyra mörkklädda och maskerade män störtade in på Kulturen med kofötter och yxor och gav sig på Andres Serranos fotografier. Bilderna föreställer människor i sexuella situationer och sex fotografier blev förstörda och flera andra revs ner från väggarna. Men än har man inte bestämt sig för att höja säkerheten runt Kulturen i Lund.

– Det får vi ju diskutera. Jag pratade med polisen och det finns ingen hotbild. Sånt här är svårt att skydda sig mot, säger Anki Dahlin, museichef på Kulturen i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".