Väntetider på vårdcentraler ska mätas

Nu har arbetet med att mäta väntetiderna på Skånes vårdcentraler dragit igång. Det var mycket kritik i våras mot den mätningen som gjordes då. Bland annat kritiserades materialet för att innehålla många felaktigheter.

På Degeberga vårdcentral fick personalen en riktigt otrevlig överraskning när det rapporterades om att de var bland de sämsta i landet när det gäller tillgängligheten på besökstid. Läkaren Dick Larsson minns att det var upprörda känslor den dagen.

– Vi blev bestörta och förvånade över hur siffrorna kunde se ut så. Sen tänkte att det måste föreligga något fel någonstans efter som vi inte alls tyckte att det stämde med hur vi upplevde situationen, säger Dick Larsson.

Det var si och så med kvaliteten på statistiken. När tillgängligheten på Skånes vårdcentraler redovisades i våras hamnade många siffror fel. På något ställe påstods bara ett telefonsamtal av etthundra ha fått svar, när det egentligen var tvärtom, att 99 procent fick svar.

Uppmärksamhet har haft effekt
För Degebergas del berättades att bara varannan patient kunde få läkartid inom en vecka. Trots att både patienter och personal upplever att tillgängligheten är mycket hög. Inför höstens mätning lovar region Skåne att kvaliteten ska vara säkrad och Dick Larsson tror att uppmärksamheten kring bristerna i våras har haft effekt.

– Jag tror det är bra när det uppmärksammas i media att statistik kan bli fel. Vi är inte negativa till att man mäter tillgängligheten men man ska väl försöka undvika felaktigheterna. Så jag tror det har varit nyttigt att det uppmärksammats på det här viset, säger Dick Larsson, läkare på Degeberga vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".