Kampanj mot gamla vitvaror

Landskrona kommun ska ansöka om 750 000 kronor från Naturvårdsverket för att driva en kampanj för att få folk att byta ut sina gamla vitvaror.

Tanken är att kommunen ska få vitvaruproducenterna att inse både det ekonomiska och miljömässiga värdet av att invånarna istället köper nya vitvaror.

– Det borde vara ett stort försäljningsargument för då är det inte bara ett ekonomiskt argument utan även ett moraliskt argument för den enskilde, säger Högni Hansson, miljöchef i Landskrona kommun.

Hoppas på lägre förbrukning
Beviljas ansökan kan Landskronaborna redan i maj förhoppningsvis köpa rabatterade kylskåp hos de stora producenterna och dessutom få de gamla bortforslade gratis. Vinsten för kommunen och miljön blir då en lägre energiförbrukning. Högni Hansson tror att den här idén kan komma att spridas eftersom det innebär en vinst även för vitvaruproducenterna.

– Vitvaruproducenterna är en del i problemet, så därför vill försöka få dem till att bli en del av lösningen också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".