Lunds psykiatri kan bli kooperativ

På måndagen ska Region Skåne besluta om psykiatrin i Lund ska läggas ut på entreprenad. Klart redan nu är att en del av personalen på psykiatrin i Lund vill ta över verksamheten.

- Får vi samma förutsättning med en egen budget som vi själva kan styra över blir det smidigare och jag tror att vi får en bättre kvalitet på vården, säger Conny Thorsson, psykoterapauten.

Bakom ansökan står han och ett arbetslag som arbetar med kognitiv beteendeterapi. Vem man konkurrerar med i upphandlingen vet man inte. Men Conny Thorsson säger att de har kompetensen för att driva en framgångsrik verksamhet.

Om det verkligen blir ett personalkooperativ är långt ifrån klart. Men Gilbert Tribo, ordförande i närsjukvårdsberedningen i Region Skåne ser mycket positivt på personalens initiativ. Men vilka chanser de har att vinna en eventuell upphandling vill han inte spekulera i. Men klart är att billigast anbud är inte garanterad uppdraget.

- Det har inte varit vår grund för upphandlingen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".