Svårt nå skånska vårdcentraler

Det är svårare att nå fram till de skånska vårdcentralerna jämfört med på andra håll i landet. Det visar den jämförelse av vården mellan olika landsting som Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting presenterade på måndagen.

Det här är andra året som SKL och socialstyrelsen jämför vården. Skåne ligger nära rikssnittet i de flesta jämförelserna men när det gäller tillgängligheten tycker bara knappt 55 procent av skåningarna att det är lätt att komma fram till en vårdcentral. Riksgenomsnittet är drygt 62 procent. Nu ska Skåne bli betydligt bättre, säger Åsa Bergling, ansvarig för vårdgarantiarbetet i Region Skåne.

– Målsättnigen är att 75 procent av samtalen ska vara besvarade, säger Åsa Bergling.

När det gäller vårdköerna har Skåne inte kommit med i SKL och Socialstyrelsens jämförelse eftersom Lunds universitetssjukhus inte rapporterat in några uppgifter.

Men Åsa Berglin säger att man ändå kan se att läget i Skåne är bättre än tidigare när det gäller väntetiderna för att få behandling, men inom vissa områden behövs åtgärder.

– Rent generellt ser det ljusare på behandlingssidan. Men vi har vissa svårigheter inom viss ryggkirurgi, viss axelkirurgi och fetmaoperationer. Här vill vi utöka inför nästa år, säger Åsa Bergling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".