MAS Lex Mariaanmäls sedan akut sjuk skickades vidare

Akutmottagningen vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö tvingades i somras att skicka vidare en svårt sjuk patient till Lund eftersom det inte fanns några platser på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Mannen avled kort efter att han hade kommit fram till lasarettet i Lund. Nu Lex Maria anmäler MAS händelsen eftersom det inte går att utesluta att flytten bidrog till mannens död.

– Det är fruktansvärt att en enskild patient drabbas, säger Sylvia Resch, chef på MAS akutmottagning.

När den svårt sjuke medelålders mannen kom till akuten på MAS i somras behövde han en intensivvårdsplats och dialys. Men i Malmö fanns det inga lediga platser på akuten och man var istället tvungen att köra honom vidare till Lund. En timme efter att han kommit dit avled han.

Det är inget ovanligt att akutmottagningen i Malmö är fullbelagd. Både utredningar och beslut visar mycket riktigt att det egentligen skulle behövas minst tolv, istället för dagens tio platser på akuten. Men det här skulle kosta 20 miljoner kronor om året, pengar som inte finns när regionen ska spara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".