Stort intresse för "Hitta graven"

Landskronas församlings sökfunktion för att hitta var en person ligger begravd har snabbt blivit populär. Församlingens internetsida ”hitta graven” har funnits i drygt en månad och redan haft över 10 000 besökare.

– Vi är nöjda, vi trodde inte att det skulle bli riktigt så stort, säger Jessica Magnusson, kart- och mättekniker på Svenska kyrkans församling i Landskrona.

På hitta graven kan man knappa in en avliden persons namn för att få fram en karta där man kan se precis var personen är begravd.

– Vi tror att det är många släktforskare som utnyttjar tjänsten och jag har fått ett samtal från släktforskare som hade hittat en person som han hade letat efter i 6-7 år och han var väldigt nöjd att vi hade lagt ut detta på nätet, säger Jessica Magnusson.

Och i framtiden kan sidan komma att få även andra funktioner.

– Man skulle kunna tänka sig att vi i framtiden kunde erbjuda en tjänst där man kan placera ut ett virtuellt gravljus eller lägga en virtuell blombukett på gravplatsen på internet. Det kan vara skönt till exempel om man är ute och reser när någon anhörig går bort, säger Jessica Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".