Thomas Persson och Dennis Jensen patrullerar bron tillsammans Foto: Janne Wieslander

Dansksvensk polis patrullerar bron

De är alltid två, en dansk och en svensk polis och de patrullerar Öresundsbron tillsammans. Det har de gjort en dag i veckan ända sedan bron öppnade. Men de tycker att de skulle patrullera oftare.

– Vi tittar efter parkerade bilar eller om någon har stannat vid vägkanten. Det mesta brukar vara olyckor eller att man har kört sönder sin bil och då hjälper vi till och kontaktar trafikcentralen som skickar bärgare, berättar Tomas Persson, en av de svenska poliserna som har åkt åtskilliga gånger över bron.

Patrullerar tillsammans
Det kallas för fællespatrullering och infördes av Danmark och Sverige dagarna efter att Öresundsbron öppnade den 1 juli 2000.

Mest smuggling
Tanken är bland annat att poliserna ska lära känna kolleger och förhållanden på den andra sidan sundet för att kunna samarbeta bättre i händelse av större olyckor. I början trodde också poliserna att de bara skulle få arbeta med trafikproblem men så blev det inte.

– Nej, trafikproblem är det minsta vi arbetar med. Det är mer med transporter av smuggling och liknande men det är inte det lättaste att klara av det utan det blir mestadels tullen som får klara av det, berättar Tomas Persson, polis på Limhamn.

Borde vara oftare
Den gemensamma patrulleringen sker en gång i veckan.

– Det bästa hade varit om man gjorde det varje dag för att upprätthålla säkerheten på riktigt men folket räcker inte till utan det får bli en gång i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".