Internetprojekt ska öka tryggheten

Nu ska invånarna i Lomma, Burlöv och Kirseberg kunna klicka på en karta på internet för att upplysa politikerna om i vilka områden som de känner sig otrygga.

– Tanken är att summan av de subjektiva åsikterna blir mer objektiv, säger doktoranden Niclas Östlund som leder ett demokratiprojekt.

Rent konkret går projektet till så att invånarna i Lomma, Burlöv och Kirseberg kan gå in, via en länk på kommunernas hemsida. Där finns en karta där man kan ringa in de områden där man tycker det känns otryggt att befinna sig av någon anledning, man kanske tycker att trafiken är obehaglig.

Kartan kommer sedan att finnas tillgänglig för kommunen när stadsarkitekterna planlägger och kan exempelvis leda till att fartbegränsningar införs.

Otryggheten är i fokus just nu, även länsstyrelsen drar igång ett projekt med seminarier och workshops de närmaste veckorna för att diskutera hur man kan arbeta med dom här frågorna.

Under fyra dagar i lika många skånska hörn ska man diskutera om trygghet kan planeras fram med hjälp av beskärning av buskage och kanske övervakningskameror. Än så länge är det få som varit inne på Niclas Östlunds sida, men han tror ändå att det här är en fråga som berör många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".