Stöd till villägare uteblir

Många villaägare i Skåne som hoppats på statligt stöd för att byta ut sin gamla oljepanna kommer att bli utan pengar. De räcker helt enkelt inte då över 6000 ansökningar kommit in.

Många husägare, omkring 900, kommer att bli utan stöd. Det handlar om tusenlappar för den enskilde.

– Jag förstår att folk blir besvikna. Men samtidigt står det inskrivet att det gällde så länge där fanns medel, säger Marika Andersson, handläggare på länsstyrelsen.

Intresset var enormt för att få upp till 14 000 kronor i bidrag när man bytte sin gamla oljepanna för att i stället elda med biobränsle eller att sätta in en värmepump. Ansökningarna droppar fortfarande in, trots att ansökningstiden gick ut första mars i år.

Boverket hade tilldelat Skåne 51,6 miljoner kronor att dela ut och pengarna räcker inte. De som sökte till och med slutet av förra året hinner troligen få bidraget, men inte de som sökt i år.

Den som vill byta ut sin direktverkande el har däremot fortfarande goda chanser att få bidrag, då på upp till 30 000 kronor.  Men bara 318 skåningar med direktverkande el har sökt idag.

– I Skåne har det inte varit så stort intresse. Dels så finns det inte så många som har direktverkande el och dels är det dyrt att byta till ett vattenburet system, säger Marika Andersson.