Mc-gäng rekryterar skolungdomar i Sjöbo

Sedan en tid tillbaka rekryteras skolungdomar i Sjöbo av mc-gänget Loyalty Brothers for Life som är knutet till det mer etablerade kriminella mc-gänget Bandidos.

Mc-gänget har flyttat in i en lokal mitt inne i Sjöbo och enligt polisen är det framför att unga, osäkra pojkar som lockas in i kriminalitet och missbruk, genom att mc-gängets medlemmar dyker upp vid skolorna.

– Vad jag förstår har det funnits enstaka personer som har befunnit sig precis utanför skolan och tagit kontakt med elever. Det man ofta har erbjudit är någon t-shirt och så börjar det, berättar Stefan Lundgren (m), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo.

Söker kontakt
Det är främst vid Emanuelskolan och Färsinga lärocenter i Sjöbo som mc-medlemmar sedan några månader tillbaka dykt upp för att få kontakt med ungdomarna. Tanken är förstås att så småningom rekrytera nya medlemmar och utöka sin verksamhet.

Lockar med droger
Men det är inte bara t-shirts som används som lockbete vid en razzia i mc-gängets lokal i slutet av förra veckan hittades spår av flera tyngre droger och mindre mängder hasch och på länskriminalen konstaterar man att allt fler ungdomar söker sig just dit.

Skolor ska informera
Förutom en intensiv bevakning från polisens sida ska nu skolorna gå ut med information till både lärare, elever och föräldrar men ser man att det behövs kommer kommunen ta till ytterligare åtgärder.

– Ordningsvakter under skoltid skulle kunna vara ett alternativ. Det är en kostnadsfråga men om man ser till vilken verkan det har och om det har någon verkan kan det vara en möjlighet. Annars förlitar jag mig först och främst till polisens arbete som försöker stävja detta och hjälpa kommunen så gott man kan, säger Stefan Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista