Långa vårdköer trots vallöfte

Ett år efter att femklövern vann Regionvalet med löften om kortade vårdköer har inte särskilt mycket hänt. Det största problemet är att patienterna med remiss till specialist får vänta mer än de 90 dagar som vårdgarantin föreskriver.

Allra värst är det för dem som behöver träffa en specialist inom ortopedi, handkirurgi eller ögon. Men när det gäller specialistmottagningar överlag är det fler som väntar idag än som gjorde det i augusti förra året, det vill säga innan femklövern vann valet med löften om just minskade vårdköer. 

Åsa Berling är strateg på Region Skåne och ansvarig för vårdgarantiarbetet. Hon märker av att personalen har svårt att matcha patienter med lediga specialisttider.

– De har problem på mottagningssidan. De kan inte erbjuda tid på alla ställen. Det gäller att hitta nya arbetssätt, bra schemaläggning så att de kan planera efter det vårdbehov som finns, säger hon. 

Enligt Åsa Berling ligger köproblemet alltså inte hos politikerna. Hon tror snarare att förändrade arbetsmetoder och bättre prioritering i sjukhuskorridorerna är lösningen. Men det här är samtidigt en komplex fråga, med många olika infallsvinklar.

– Det handlar inte bara om att förändra arbetssättet, det är bara en del och sällan enda orsaken till att köerna finns. På sina håll råder resursbrist, säger Åsa Berling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".