Dyster framtid för ålen

Ålbeståndet i svenska fiskevatten är nu det minsta sedan 1950-talet. Det visar länsstyrelsens statistik. Invandring av ål till Östersjön har aldrig varit så liten som under förra året.
Ålbeståndet i Östersjön har minskat kraftigt under lång tid. Det som under 1950-talet var en dagsfångst räknas idag som en årsfångst. Orsakerna till det minskande beståndet är inte helt klarlagda. Ändrade strömmar och miljögifter En teori är att Golfströmmen ändrat riktning på grund av klimatförändringar. En annan är att ålen som är en fet fisk lagrar miljögifter i större utsträckning än magrare fiskar och många ålar dör vid kraftverk när de vandrar upp i de svenska åarna. Ålen drabbas nu också oftare av en parasit som angriper simblåsan. - Ålbeståndet spänner ju från här uppe i Norden och ända ner till Afrika och den leker på andra sidan Atlanten. Det är oerhört många faktorer som spelar in, säger fiskeridirektören Johan Wangström på länsstyrelsen. Inplantering i sjöar För att rädda ålbeståndet för framtiden tror fiskeridirektören på två åtgärder. Dels att man köper in fler ålyngel från England där den finns i större mängder än vad som kan överleva som sedan planteras ut i svenska sjöar och dels att man förbättrar passagerna vid kraftverken. - Man vill ju inte släppa hoppet. Det är ju vår landskapsfisk, säger Johan Wangström. Han tror att EU skulle kunna bidra med pengar för inköpen av ålynglen som sedan planteras ut i svenska vatten.
Jonas Bengtsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".