Ingen lösning på videokonflikt

På tisdagen stoppades alla godistransporter från Videomix centrallager. Detta eftersom Transportarbetareförbundet stödjer Handels i konflikten med Videomix Syd AB.

Om facket och arbetsgivaren hade kommit överens vid gårdagens medling skulle det ha kunnat förhindras, men parterna står långt ifrån varandra. Det säger ombudsmannen Mogens Andersson som var med på medlingen igår.

– Ja det gick inget vidare för att vi kom inte framåt överhuvudtaget igår, säger Mogen Andersson.

Långdragen konflikt
I över en månad har några av de anställda på Videomixbutiken i Kristianstad nu strejkat. De vill ha ob-ersättning när de arbetar kvällar och helger. Handelsanställdasförbund vill att Videomix tecknar ett kollektivavtal där detta ingår och har satt tre butiker i blockad, i Kristianstad, Landskrona och Falkenberg.

Men på medlingen på måndagen kom facket och arbetsgivaren Videomix Syd inte alls överens. Företaget vill inte teckna avtal som butik utan hellre ha kollektivavtalet som gäller för Teaterörbundets biografanställda. Det gör att Handels har svårt att möta dem i medlingen säger ombudsmannen Mogens Andersson.

– Vi kan ju prata om de kollektivavtal vi har. Jag förstår ju varför de tar fram andra avtal eftersom ob-ersättningen är lägre där, säger Mogens Andersson.

Stöd från andra fack
Efterhand har som konflikten pågått har Handels fått stöd av andra fackförbund. Idag löste Transportarbetareförbundet ut en sympatiåtgärd som innebär att företaget som kör godis mellan Videomixbutikerna slutar med det. Något som Mogens Andersson hoppas ska påverka Videomix.

– Att arbetsgivaren tar sitt förnuft till fånga och skriver på kollektivavtalet och följer det precis som väldigt många andra arbetsgivare gör, säger Mogens Andersson.