Rhoca gil-dom överklagas inte

Kammarkollegiet överklagar inte Helsingborgs tingsrätts dom i skadeståndsmålet mot det franska kemiföretaget Rhodia. Banverket får nu själv stå för de 46 miljoner som betalades i skadestånd efter giftskandalen med tätningsmedlet Rhoca Gil på Hallandåsen för tio år sedan.

Tingsrätten ansåg inte att Rhodia som tillverkat tätningsmedlet var skyldiga att betala skadestånd till Banverket.

– Vi anser visserligen att domen är felaktig och i vissa fall märklig. Men eftersom vi inte överklagar den så får vi avhålla oss från att kritisera den mer än så, säger Lars Sjöberg, kammarråd.

Men det finns också ett annat skäl till att kammarkollegiet inte överklagar. Skadeståndsprocessen har pågått i nästan fem år och från början så stämde kammarkollegiet det svenska bolaget Rhodia Sverige som sålt tätningsmedlet. När det sedan visade sig att det svenska bolaget hade upphört med verksamheten och inte hade några tillgångar, så stämde man det svenska bolaget i stället. Nu verkar det som om historien har upprepat sig och även det franska bolaget har upphört med verksamheten.

– Det innebär att vi skulle kunna få stå med lång näsa även om vi vann, säger Lars Sjöberg.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".