Svårt för kulturarbetare att växla mellan jobb i Danmark och Sverige

Det finns många hinder för de skåningar som vill jobba i Danmark. Särskilt svårt är det för kulturarbetare som har kortvariga uppdrag hos flera arbetsgivare samtidigt.

Danska arbetsgivare drar sig nämligen för att anställa svenska kulturarbetare som också jobbar i Sverige. Då tvingas nämligen den danske arbetsgivaren betala sociala avgifter till Sverige. Dessutom kan det bli svårt att avgöra var en person är socialförsäkrad om den vissa perioder jobbar i Danmark och andra i Sverige.

En person som fått känna på det är kontrabasisten Katja Nilsen som är dansk medborgare men har bott i Malmö i ett och ett halvt år.

– För mig kan det inte löna sig att ta ett svenskt jobb, även om det vore naturligt att bygga upp även ett svenskt nätverk. Det skulle bara skapa krångel, säger Katja Nilsen.

Den som har jobb och bostad i Sverige är socialt försäkrad här och det innebär att om personen också jobbar i Danmark måste den danska arbetsgivaren betala sociala avgifter, på drygt 35 procent av den anställdes lön, till Sverige. Det avskräcker givetvis danska arbetsgivare från att anställa svenskar.

Enligt Arbetsförmedlingen kultur södra säger man att det handlar om ett hundratal personer som har stött på dessa problem.

– Jag möter dagligen frilansande arbetssökande som får problem med A-kassa, socialförsäkring och olika skatteregler, säger Bibbi Lindroth, handläggare på Arbetsförmedlingen kultur södra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista