Epidemisk gulsot på förskola i Södra Sandby

Åtta barn och en vuxen har smittats av epidemisk gulsot på en förskola i Södra Sandby. På tisdagen vaccinerades ett åttiotal, både vuxna och barn, akut för att förhindra att sjukdomen sprids vidare.

Sedan man dessutom hittat resistenta pneumokocker beslutade man sig att stänga två avdelningar på förskolan tills vidare.

- Bakterierna är inte farligare än andra pneumokocker. Problemet är att de inte kan behandlas med antibiotika på samma sätt. Hepatiten och gulsoten är mer smittsam och fler riskerar att smittas, säger Jan Dunfjäll, distriktsläkare på vårdcentralen i Södra Sandby.

Gulsotssmittan misstänks komma från två syskon på förskolan som nyligen kommit hem från en semester resa utomlands. Hepatit A, som är den vanligaste och lindrigaste formen av gulsot, orsakas av ett virus som det är vanligt att man kan smittas av utomlands genom något man ätit eller druckit men sjukdomen smittar också från person till person.

Symptomen är illamående, kräkningar, ont i magen och gulfärgning av hud och ögonvitor beroende på att levern påverkas. Sjukdomen är inte farlig men någon behandling finns inte och risken för smitta betydligt större än för de resistenta pneumokockerna där hittills bara ett barn visat sig vara smittat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista