Utsatta flickors behov av skyddat boende kartlagt

Länsstyrelsen har kartlagt behovet av skyddat boende för flickor som lever i patriarkala familjestrukturer. Under 2001 sökte 50 flickor hjälp hos socialförvaltningen. Men mörkertalet är stort, enligt länsstyrelsen handlar det snarare om omkring 200 fall.
- Det är toppen av isberget. Det är en väldigt liten grupp som verkligen har tagit sig mod att söka hjälp och tar steget och kontaktar socialtjänsten, säger Maria Lindberg, barnperspektivhandläggare på länsstyrelsen. Osäkerhet i bemötandet Enligt länsstyrelsens kartläggning så händer det att socialsekreterarna inte vet hur de ska bemöta en flicka som kommer och vill ha hjälp. - Det har funnits en osäkerhet i hur man gör riskbedömning och hur man skall jobba med familjen, vad som är acceptabelt i en kultur och vad som inte är acceptabelt. - Det finns fall där socialsekreterarens osäkerhet har gjort att man har låtit bil att vidta åtgärder och inte gett det stöd som flickan behöver. Förbättrade möjligheter till hjälp Länsstyrelsen i Skåne arbetar nu med hur man ska kunna förbättra flickornas möjligheter att få hjälp. Bland annat tittar man på alternativa boenden för dom flickor som väljer att bryta med sina familj. Tjejhus, lägenhetsbank och familjehem med så kallad kulturkompentens är några idéer. Och i alla lägen är det viktigt att det finns personal med rätt bakgrund. - Det kan till exempel vara personal med rätt invandrarbakgrund som förstår vad det patriarkala systemet innebär och vad det innebär att frigöra sig från det och leva ett självständigt liv, säger Maria Lindberg.
Julia Thorfinn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".