Vellinge, Svedala och Klippan kritiseras av Migrationsverket

Tre skånska kommuner kritiseras nu för att de inte tagit emot några ensamkommande flyktingbarn. Vellinge, Svedala och Klippan finns med på listan över de elva svenska kommuner som Migrationsverket menar inte hjälper till att upprätthålla Sveriges asylpolitik.

Gunilla Nordgren, moderat ordförande i kommunstyrelsen, säger att Svedala blivit orättvist uthängt och visst har en vilja att ta emot ensamkommande barn.

Hon säger att hon trodde att länsstyrelsen skulle samordna vart ensamkommande barn skulle ta vägen och har därför väntat på deras initiativ i frågan.

- Det är ett faktum att vi inte tagit emot några. Men vår inställning är inte att säga nej, säger Gunilla Nordgren.

Det är just det som socialdemokratiska oppositionsrådet Björn Jönsson tycker är själva problemet. Han säger att man under deras styre drog igång program för att kunna ta emot flyktingar, men att moderaterna struntade i det när de fick makten förra året.

Gunilla Nordgren däremot säger att det här aldrig funnits som ett politiskt ärende, utan bara på tjänstemannanivå. Vad båda politikerna dock är rörande överens om är att det trots allt finns en vilja att ta emot flyktingar, de har bara inte kommit igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".