Skatteverket flyttar till Migrationsverket

I januari öppnar skatteverket i Malmö en expedition i Migrationsverkets lokaler. Målet är att ge bättre service till de som ska folkbokföra sig i Sverige.

Att ha två myndigheter på samma ställe ska spara tid och resurser, både för kunden och för myndigheterna.

– Vi tror att vi kommer att vinna väldigt mycket tid på det här, framför allt kunderna kommer att vinna mycket genom att de inte behöver gå till två olika myndigheter för att lämna i stort sett samma uppgifter, säger Bengt Lagerlöf, sektionschef på Skatteverket i Malmö.

Mindre krångel
När personal från Skatteverket i januari flyttar in i Migrationsverkets lokaler, är det framförallt för att gör det mindre krångligt för de som är på väg att flytta in till Sverige.

Men genom att finnas i samma lokaler hoppas man också på att spara resurser genom att samsas om tolkar och översättningshjälp.

Idén hämtad från Öresund Direkt
En förebild är Öresund Direkt där en rad olika myndigheter sedan några år hjälper Öresundspendlarna med allt från skatte- till försäkringsfrågor på ett och samma ställe.

Khaibar Josef flyttade till Sverige för nio månader sedan för att jobbpendla till Danmark. Och han gillar tanken på att slippa flackandet mellan olika myndigheter i stan.

– Jag tycker att det är perfekt, en riktigt bra idé. Man går bara till ett ställe för att orda allt och sedan är det klart. Det blir mycket enklare, säger han.