Inga nya hepatitfall i Södra Sandby

Nu verkar det som att spridningen av Hepatit A i Södra Sandby har stoppats. Av de prover som har kontrollerats på torsdagen har inga varit positiva. Men i och med att det tar två till fem veckor för sjukdomen att bryta ut kan faran ännu inte blåsas av helt säger man på smittskyddsenheten.

– Jag har varit hemma hela veckan. Jag jobbar på en gynekologisk mottagning och har inte fått lov att jobba, säger Cecilia Jonsson-Öhlin i Södra Sandby.

Hennes dotter Julia varit smittad med epidemisk gulsot. Hon började visa sjukdomssymptom för två veckor sedan. Hon var trött, hade huvudvärk och spydde men att det var hepatit A hon hade fick familjen veta först i måndags när det blivit känt att flera barn på Julias förskola Stinsen drabbats av smittan. Hittills har nio barn och en vuxen smittats.

Efter att ett barn på förskolan dessutom drabbats av resistenta pneumokocker så stängdes två avdelningar på förskolan. Men har den sjukdomen inte spridit sig så ska Julia, som inte längre smittar, tillbaka till förskolan på måndag.