Sjukhusanställda får inte önska semester

Sjukhusen i Skåne är dåliga på att lyssna på personalen vid semesterplanering.

Det hävdar Vårdförbundet som nu kräver skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Problemet är att anställda inte har fått önska sin semester fritt.

– Man har kanske olika specifika önskemål beroende på familjeförhållanden sedan får man inte alltid som man önskat för att det inte går ihop i verksamheten men vårt centrala avtal säger att man ska ha möjlighet att önska, säger Anders Orinius, ombudsman på Vårdförbundet.

Förutbestämda perioder
På alla stora sjukhus i Skåne finns det avdelningar där sjuksköterskorna inte fritt får önska när de ska få semester. Oftast får de istället välja mellan förutbestämda semesterperioder. Det visar en enkät som Vårdförbundet gjort, enligt Anders Orinius, som nu riktar skadeståndskrav mot sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad och Ystad.

Lägger förslag
Hos motparten Region Skåne, säger förhandlaren Lena Olsson att hon inte hunnit prata med alla sjukhus ännu, men att hon så här långt inte håller med om fackets tolkning.

– Även om vi kanske lägger förslag när semestern ska tas ut så har man ändå möjlighet att välja annorlunda. Visar det sig att vi har brustit i tydlighet får vi vara tydligare inför nästa sommar, att medarbetarna faktiskt får önska, säger Lena Olsson.