Ingen folkomröstning om hamnutbyggnad

Det blir ingen folkomröstning om hamnutbyggnaden i Ystad. Kommunfullmäktige avslog på torsdagen en begäran som skickats in av hamnupproret och som undertecknats av nästan 1 200 ystadbor.

– Majoriteten anser att frågan är lite besvärlig att folkomrösta i, säger Thomas Lantz (m), ordförande i Ystads kommunstyrelse.

Het potatis
Frågan om hamnutbyggnaden i Ystad har länge varit en het potatis. Argumentationen kretsar kring allt från ekonomi och miljöpåverkan till Ystad hamns konkurrens med Trelleborg.

Ändras för ofta
Och även på torsdagen blev det debatt innan beslutet om att slopa folkomröstningen klubbades med stor majoritet. Det främsta argumentet mot en folkomröstning var att det är en fråga som ändras för mycket och för ofta för att folket ska kunna bestämma.

– Det är marknaden som styr vad det finns för möjligheter och det kan man inte från gång till annan fråga folket vad de tycker om de olika förslagen, förutsättningarna förändras konstant och många gånger krävs det snabba beslut, säger Thomas Lantz.

Inget stöd i fullmäktige
Miljöpartisten Nicklas Ljungström la ett förslag om att man skulle ha en folkomröstning i samband med EU-parlamentsvalet sommaren 2009, men han fick bara stöd i det här hos åtta av de 49 ledamöterna i fullmäktige.

– Det var väntat. Men det är synd, hamnen är en stor fråga som berör väldigt många i Ystad. Jag tycker att man ska fråga folket innan man tar beslutet om den stora utbyggnaden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".