Operans fackorganisation upplöst

Den fackliga organisationen Symf avdelning 12, kören på Malmö opera och musikteaters, har beslutat att helt upplösa sig själv. Orsaken är att samtalsklimatet med ledningen har hårdnat sedan den nuvarande ledningen tillträde och nu vill ingen längre engagera sig i det fackliga arbetet.

– Vi har inget förtroende för ledningen längre. När vi kommer till en förhandling så har ledningen redan bestämt vad förhandlingen ska leda till, säger Thomas Scott, avgående ordförande i Symf avd 12.

Det är ett hårdare samtalsklimat med den nuvarande ledningen än tidigare, menar Thomas Scott. En rad överenskommelser har sagts upp av antingen den ena eller den andra parten. Arbetstidsavtalet och Ob-avtalet har sagts upp av ledningen. Symf har sagt upp körsolistavtalet och några nya överenskommelser lyckas man inte få till. I bakgrunden finns den gamla konflikten om huruvida kören ska flytta scendekor eller ej.

Men ett hårt samtalsklimat på förhandlingar tycker inte vd Göran K Johansson är så konstigt.

– Om mottparten tycker att klimatet har varit för hårt så ska jag anstränga mig för att det ska fungera bättre, säger Göran K Johansson, vd på Malmö opera och musikteater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".