Ny myndighet till Malmö

En ny myndighet med ansvar för tillsyn av barn och ungdomar kan nu komma att bildas efter att flera fall där barn inte fått den hjälp dom behöver uppmärksammats under den senaste tiden. Myndigheten kommer att placeras på sex ställen i landet bland annat i Malmö.

– Upp till 500 personer ungefär behövs till den här nya myndigheten. 80 till 100 personer på varje enhet, säger Gert Knutsson, utredare på regeringens uppdrag.

Den senaste tidens uppmärksammade fall kring hur barn och unga behandlas har lett till en intensiv diskussion om hur de myndigheter som finns idag egentligen sköter sina uppdrag inom det här området.

Många har hävdat att skyddet för de barn och ungdomar som till exempel hamnar på behandlingshem och vårdhem nu måste stärkas.

Den nya statliga utredningen kommer nu inom kort att föreslå att en ny myndighet ska ta över ansvaret för den tillsyn som länsstyrelsen står för idag.

– Det finns en hel del kritik bland annat är det för lite tillsyn idag och för sårbart och så jobbar man för olika runt om i landet, säger Gert Knutsson.

Om den utredningsgrupp som arbetat fram det här förslaget får bestämma startar den nya myndigheten sin verksamhet 1 januari 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista