Antalet vattenskador ökar

Den senaste tidens kyla har lett till att antalet vattenläckor och skorstensbränder ökat. Bara hos Länsförsäkringar har man de senaste två veckorna fått in ett hundratal anmälningar från drabbade husägare.
- Ja, det är många som har inträffat nu och det blir helt klart fler. Ligger temperaturen kvar på den nivån som den gör nu så kommer det att bli ett stort problem när helgerna är slut, säger skadechefen Hans Frank på Länsförsäkringar. Många firar helg på annan ort och använder då inte hemmets vattenkranar. När vattnet står stilla i ledningarna samtidigt som temperaturen sjunker bildas det lätt isproppar som kan leda till vattenläckor. - När man upptäcker att det finns ett stopp i ledningen så måste man vidta åtgärder. Det kan man göra genom att helt enkelt stänga av vattnet. Även antalet skorstensbränder ökar när kylan slår till. - För att hålla en behaglig temperatur eldar man mer intensivt och när det gäller vedeldade spisar kan man få för hög temperatur i skorstensstocken och till och med kan ta fyr.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".