Nya säkerhetsrutiner på Sturup

Vid årsskiftet infördes skärpta regler för flygsäkerheten inom EU. Allt bagage som checkas in måste röntgas innan det tas ombord på planet och på Sturups flygplats har man investerat 100 miljoner kronor för att kunna leva upp till de nya kraven.
Den nya röntgenutrustningen är helt automatisk. Om något misstänkt upptäcks av den första maskinen som väskorna passerar så röntgas väskan en gång till, den här gången i en skiktröntgen. Modern teknik - Vi har valt att satsa på ett högteknologiskt system som inte kräver så mycket personal, säger flygplatsens informationschef Ingvar Wallin. De nya rutinerna kommer ändå att innebära att det läggs på ett par tior på biljettpriset. Letar sprängämnen Det är i stort sett bara sprängämnen man letar efter när man röntgar de incheckade väskorna. Vassa föremål eller till och med vapen får passera eftersom väskorna ändå är incheckade och oåtkomliga för passagerarna. Passagerarna betalar Trots att man röntgar tio gånger fler väskor nu än före nyår, så tar in-checkningen inte längre tid än tidigare. Men biljetterna har alltså blivit lite dyrare. Det priset är man beredd att betala, det säger Siv Falk som checkar in på flight TF 110 till Stockholm. - Ja absolut. Det är bra att de kollar allt ordenligt, även om man inte tänker så mycket på säkerheten, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".