Nattarbete på bensinmackar granskas

Säkerheten för ensamarbete på nattöppna jourbutiker och bensinstationer i Skåne ska nu granskas av arbetsmiljöinspektionen.
Bakgrunden är att regeringen beslutat om skärpta regler för att öka säkerheten för dem som jobbar ensamma nattetid. Men det finns inga generella regler, och om ensamarbete ska tillåtas beror på vilka säkerhetsrutiner som finns. Kontrollerar rutiner - Det är rutinerna för nattarbete vi ska kontrollera, säger Christina Adler som är biträdande tillsynsinspektör på Arbetsmiljöinspektionen. Från fackligt håll finns krav på att ensamarbete ska förbjudas nattetid och nu ska alltså arbetsmiljöinspektionen kartlägga hur det ser ut på 400 nattöppna jourbutiker och bensinmackar i Skåne. Enligt regeringens direktiv kan det gå för sig att arbeta ensam om bara säkerhetsåtgärderna bedöms vara tillräckliga. Olika sätt att höja säkerheten På bensinstationer är försäljning via en nattlucka en variant som redan finns. Andra sätt att höja säkerheten är att dörrarna kan låsas från kassan och att övervakningskameror installeras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista