Hamntoaletter vållar debatt i Båstad

Det bolag som arrenderar Båstads hamn av Båstads kommun vill bygga en ny offentlig toalett som ska ersätta den gamla. Men frågan har blivit en het politisk fråga eftersom kommunen ska bidra med 900 000 kronor.

– Jag måste ifrågasätta att kommunen ger ett privatägt aktiebolag pengar till något som de ska investera i. Enligt kommunallagen får inte kommunen använda skattepengar till att gynna en enskild, vilket det blir i det här fallet, säger Pelle Höglund (spi).

– Beslutsunderlaget som vi har haft hittills i kommunfullmäktige tycker jag är undermåligt, säger Håkan Philipsson (s).

Dåligt underlag
Underlaget är en enkel skiss och en beskrivning som säger att båsen ska bli minst lika många som de är idag, fem för damer och fyra för herrar.

– Det är ungefär vad jag vet, säger Håkan Philipsson.

Inga problem
Bjärepartisten Bertil Mattsson i Båstad som företräder den politiska majoriteten tycker inte att det är några problem att kommunen går in med pengar.

Dels är kommunen skyldig att lösa in de investeringar som har gjorts om arrendeavtalet upphör i framtiden och dels bygger hamnbolaget på kommunens mark. Men han håller med om att beslutsunderlaget har varit tunt.

– Inledningsvis var det dåligt och man kan alltid önska sig ett bättre underlag men det betyder inte att vi behöver ha detaljritningar i fullmäktige för detta, säger han.

På onsdag behandlas toalettfrågan för andra gången i kommunfullmäktige i Båstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".