Danskar jagar sydsvenska akademiker

Stor brist på högutbildad arbetskraft i Danmark gör nu att danska företag vänder sig till den sydsvenska arbetsmarknaden i jakt på akademiker. På tisdagen besökte flera danska storföretag Lunds universitet för att locka studenter över sundet.

– Man har ingen tillgänglig personal i Danmark, där finns massor av arbetstillfällen. Tidigare har man generaliserat och sagt att det handlar om lågutbildad arbetskraft men nu kan vi se att det finns en stor efterfrågan även på högutbildade personer, säger Claes Håkansson, konsulent på Öresund Direkt.

Stora företag
Danska storföretag och multinationella bolag uppvaktar nu studenter i Lund och Göteborg, i jakt på högutbildad arbetskraft. Danske bank, Maersk, Accenture och Loreal är bara några av de företag på plats i Lund på tisdagen som letar efter allt från ekonomer till humanister.

Akut brist
I våras frågade danska arbetsmarknadsstyrelsen 13 000 företag hur många tjänster man inte lyckats tillsätta de senaste två månaderna. Svaret blev att runt 58 000 tjänster stod tomma, i flera fall betydde det att företag inte utöka sin verksamhet.

Många it-jobb
Bara inom it-branschen finns runt 6 000 otillsatta jobb, enligt danska it-branschföreningen. Henrik Bilgrav som är utvecklingschef på Danske Bank, står och pratar med studenter, och berättar att de just nu söker drygt 100 personer på it-området och lockar på ingångslöner på drygt 37 000 svenska kronor.

– Inom Danske Bank har vi just nu 100 lediga jobb, säger han.

Behöver akademiker
Tidigare har det varit många inom servicesektorn som fått jobb i Danmark, men nu talar den skriande akademikerbristen för en allt större del högutbildade pendlare framöver.

Studenten Betty Tärning tror att Köpenhamn redan är ett bättre alternativ än Stockholm för sydsvenska akademiker.

– Det är närmare om man vill bo kvar i Lund eller någon annanstans i Skåne. Och så är det ju en storstad vilket gör att det finns många jobbmöjligheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista