Många plockar ut sin pension i förtid

Intresset för att ta ut sin inkomstpension i förtid har ökat markant i Skåne.

Sedan de nya reglerna trädde i kraft 2003 har antalet personer mellan 61 och 64 år som plockar ut sin inkomstpension mer än fördubblats.

Sedan de nya reglerna trädde i kraft 2003 har antalet personer mellan 61 och 64 år som plockar ut sin inkomstpension mer än fördubblats.

– Det nya pensionssystemet är flexibelt och det finns en möjlighet att göra ett uttag. Tidigare hade vi ett delpensionssystem som gjorde det möjligt att trappa ner efter 60 års ålder och nu kan man börja ta ut sin pension vid 61 års ålder, säger Per-Olof Hultgren, försäkringskonsult på Försäkringskassan i Skåne.

Fördubbling
Från den månad man fyller 61 kan man börja plocka ut sin inkomstpension. Och det lockar allt fler skåningar. Sedan 2003 när reglerna trädde i kraft fram till i år har antalet skåningar mellan 61 och 65 som uppbär pension fördubblats.

Fler män plockar ut
Det är dessutom betydligt vanligare att män plockar ut sin pension i förtid än kvinnor. Något som kan förklaras med att män helt enkelt har mer pensionspengar att plocka ut enligt Per-Olof Hultgren på Försäkringskassan.

Fler har råd
Men när det gäller att förklara ökningen av de under 65 som tar ut pension tycker Per-Olof Hultgren att det är svårt att generalisera. Men helt klart är det många som känner att de har råd.

– Uppenbarligen är det så att eftersom det är så många som tar ut den så finns det förutsättningar för att göra det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista