Outnyttjade miljoner för fjärrvärme

Det gäller att skynda på om man vill utnyttja det statliga stödet till fastighetsägare för att gå över till fjärrvärme. Den 31 januari upphör stödet.
Det statliga stödet har varit möjligt att söka i fem år. Den som äger ett flerfamiljshus kan få stöd upp till maximalt 30 procent av kostnaderna för fjärrvärme, eller 20 000 kronor per lägenhet om man går över från direktverkande el, eller 8 000 kronor per lägenhet om bytet sker från vattenburna system. Men det är många fastighetsägare i Skåne som valt att inte söka stöd. Hittills har omkring 800 ansökningar beviljats i Skåne. Av den ram på 33 miljoner kronor som Skåne fick, finns fortfarande omkring 3,6 miljoner kvar i länsstyrelsens kassa. - Det skulle räcka till 3-400 nya ansökningar, säger Nils-Erik Jacobsen på länsstyrelsen. På den statliga Energimyndigheten tror man att det nu kommer att bli en tillfällig svacka i antal fastigheter som går över till fjärrvärme. På sikt tror dock Energimyndigheten att färre fastigheter kommer värmas med el. - Det är också nödvändigt för den svenska energiförsörjningen, säger Lennart Bodén, pressansvarig på Energimyndigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".